Σήμερα:

Ώρα:

Οδηγός Υγεία
Διεύθυνση: Ηρωών Πολυτεχνείου 13 & Σαρανταπόρου
Περιοχή: Αγ. Στέφανος
Τ.Κ.: 14565
Τηλέφωνο 1: 210 6422993
Τηλέφωνο 2:

Υπηρεσίες

Το Ιατρείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, τα οποία επιτρέπουν ενδελεχή οφθαλμολογικό έλεγχο, έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση.
Επίσης είναι εξοπλισμένο με το ηλεκτρονικό οπτότυπο YANG, το οποίο εκτός της πληθώρας προγραμμάτων για τη διερεύνηση διαθλαστικών ανωμαλιών,διαθέτει και ειδικά προγράμματα για την εξέταση παιδιών προσχολικής και πρώιμης σχολικής ηλικίας.

Ώρες Ιατρείου: Δευτέρα - Τρίτη - Πέμπτη 17:00 - 21:00
Ο γιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού.

Συνεργασίες

Ο γιατρός επίσης είναι επιστημονικός συνεργάτης:

  • ΟΜΜΑ Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών:
    Αγίας Βαρβάρας 61, Χαλάνδρι τηλ: 210 6755850

  • Αθηναϊκή Κλινική : Δορυλαίου 24, Αθήνα τηλ: 210 6434805

  • Διαθλαστικές επεμβάσεις

    Τα τελευταία χρόνια η έκφραση ‘laser για τη μυωπία’ έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας επιλέγουν να μπουν στην διαδικασία μιας διαθλαστικής επέμβασης (LASIK, PRK κ.α.) προκειμένου να απαλλαγούν από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής τους.

    Τι είναι όμως αυτές οι επεμβάσεις,τι αφορούν και πόσο ασφαλείς είναι;

    Οι διαθλαστικές ανωμαλίες όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο εύρος τους, δεν είναι ασθένειες αλλά ουσιαστικά παραλλαγές της φυσιολογικής κατάστασης της εμμετρωπίας.

    Προκαλούνται δε,λόγω του μεγαλύτερου ή μικρότερου μεγέθους του οφθαλμού ή της διαφορετικής μορφολογίας του κερατοειδούς.

    Η διαθλαστική χειρουργική παρεμβαίνει στο επίπεδο του κερατοειδούς,μεταβάλλοντας κατάλληλα την καμπυλότητά του,λαμβανομένων υπ’όψιν και κάποιων πιο ειδικών παραμέτρων που ξεφεύγουν από το σκοπό αυτού του άρθρου.Οι μεταβολές αυτές επιτυγχάνονται με τη χρήση ειδικών laser,τα οποία έχει προηγουμένως προγραμματίσει κατάλληλα ο Οφθαλμίατρος αξιοποιώντας τα ευρήματα του προεγχειρητικού ελέγχου.

    Η ασφάλεια αυτών των επεμβάσεων κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα,λόγω δύο σημαντικών παραγόντων:

    • 1ον: των καινούργιων laser.Τα καινούργια,τελευταίας γενιάς,μηχανήματα και οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται είναι ιδίαιτερα ακριβεί καθιστώντας τις διαθλαστικές επεμβάσεις ασφαλείς και αποτελεσματικές.
    • 2ον:του ενδελεχούς προεγχειρητικού ελέγχου.Αυτή είναι,ίσως, η πιο σημαντική παράμετρος γιατί δεν είναι όλοι οι φέροντες γυαλιά και φακούς επαφής κατάλληλοι υποψήφιοι για να υποβληθούν σε επέμβαση.Υπάρχουν παθήσεις είτε συστηματικές είτε του ίδιου του οφθαλμού που καθιστούν απαγορευτική τη διενέργεια της επέμβασης.Ακόμη,νεαρότερες ηλικίες θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή,γιατί πολλές φορές το μάτι σ’αυτές τις ηλικίες συμπεριφέρεται ιδιαίτερα.

    Σε κάθε περίπτωση η λήψη του κατάλληλου ιστορικού από τον οφθαλμίατρο και οι εξετάσεις που γίνονται προεγχειρητικά μας εξασφαλίζουν σε υψηλό βαθμό την επιτυχή επιλογή του υποψηφίου.

    Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι, όπως σε κάθε επέμβαση,υπάρχουν ή μπορεί να υπάρξουν ενδεχόμενες επιπλοκές,οι οποίες όμως στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αντιμετωπίσιμες. Η περίοδος αποθεραπείας μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι συνήθως μικρή και η αποκατάσταση της όρασης ταχεία.

    Ακολουθώντας λοιπόν τις συμβουλές και τις οδηγίες του ειδικού,οι διαθλαστικές επεμβάσεις για την διόρθωση της μυωπίας,της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού έχουν πολύ καλά αποτελέσματα,απαλλάσοντας τους ασθενείς από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.

    Φακοί επαφής

    ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ:ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ

    Οι φακοί επαφής (φ.ε.), έχοντας διανύσει ήδη μια απόσταση πάνω από 100 χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν,φτάσανε σήμερα να αποτελούν ένα αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων σ’όλο τον κόσμο. Ιδανική λύση για όσους δεν θέλουν να φορούν γυαλιά,ή που έχουν ‘δύσκολα’ γυαλιά (π.χ. υψηλή μυωπία ή υπερμετρωπία ή ‘περίεργο’ αστιγματισμό),εξαιρετικό εργαλείο στη θεραπεία παθήσεων του κερατοειδούς,μπορεί να έχουν ακόμα και κοσμητική χρήση(π.χ. χρωματιστοί φ.ε.).

    Η εξέλιξη στην τεχνολογία της κατασκευής φ.ε. έχει οδηγήσει στις μέρες μας στην ύπαρξη διαφόρων ειδών και τύπων φακών,ο καθένας με την δίκη του χρήση και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Στο σημείωμά μας θα μας απασχολήσουν κυρίως οι μαλακοί φ,ε. Συχνής αντικατάστασης,οι οποίοι αφοτούν και τους περισσότερους κοινούς χρήστες,κιαθώς τα άλλα είδη (σκληροί ,ημίσκληροι) έχουν περισσότερο εξειδικευμένες χρήσεις.

    Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι σκοπός αυτού του σημειώματος δεν είναι να προτείνει λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα διάθλασης ή να κάνει προτάσεις για συσυγκεκριμένους φ.ε.,καθώς αυτό είναι μία εξατομικευμένη διαδικασία που οφείλει να γίνεται στο χώρο ενός ιατρείου ή ενός οργανωμένου νοσοκομειακού τμήματος. Ο σκοπός είναι ,με αφορμή κιόλας το καλοκαίρι που έρχεται,να δώσουμε κάποιες απλές συμβουλές και πληροφορίες, έτσι ώστε η χρήση των φ.ε. να είναι και ασφαλής και λειτουργική. Δεν πρέπει, άλλωστε ,ποτέ να ξεχνάμε ότι ο φ.ε. είναι ένα ξένο σώμα το οποίο μπαίνει στο μάτι μας και ότι το μάτι μας αντανακλαστικά προσπαθεί για την προστασία του να αποβάλλει κάθε ξένο σώμα.

    Για να είναι λοιπόν λειτουργική και χωρίς κινδύνους αυτή η συνύπαρξη θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας μερικά απλά πράγματα που θα μας βοηθήσουν στην καλύτερη χρήση τους:

    • Οι φ.ε. πρέπει να αντικαθιστώντε στο χρονικό διάστημα που συστήνει ο κατασκευαστής τους και όχι σε μακρύτερο. Αλλιώς αυξάνει η ποσότητα των πρωτε`ι`νικών εναποθέσεων επί του φακού ,πράγμα που δρα ερεθιστικά για το μάτι.
    • Όσο μικρότερης διάρκειας είναι οι φ.ε. τόσο καλύτερα ανεκτοί και ασφαλείς είναι. Η χρήση ,για παράδειγμα, των ημερήσιων φ.ε. μειώνει τις δυνητικές επιπλοκές και τα απρόοπτα αφού οι φακοί δεν ξαναχρησιμοποιούνται,δεν χρειάζονται υγρά, τα οποία και αυτά είναι σε κάποιο βαθμό ερεθιστικά για τα μάτια, ενώ και η θήκη των φακών,η οποία αποτελεί μια πιθανή εστία πολλαπλασιασμού μικροβίων, χρησιμοποιείται μόνο ευκαιριακά.
    • Το καλοκαίρι παρατηρείται αυξημένη συχνότητα κερατοειδικών ελκών σε χρήστες φ.ε. Το έλκος του κερατοειδούς είναι η πιο βαριά και δύσκολη στην αντιμετώπισή της επιπλοκή από χρήση φ.ε. και μπορεί να αποδειχθεί καταστρεπτική για το μάτι. Η αυξημένη συχνότητα δικαιολογείται από το ότι η αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αποτελεί έναν πολύ ευνο`ι`κό παράγοντα ανάπτυξης μικροβίων,ενώ φαίνεται ότι και η χρήχη φ.ε. κατά την κολύμβηση παίζει το ρόλο της. Μια καλή λύση στο τελευταίο είναι η χρήση ημερήσιων φ.ε. τους οποίους πετάμε μετά το μπάνιο ή το να φοράμε γυαλάκια κολύμβησης πάνω από τους φακούς.
    • Οι αλλεργίες τέλος ,οι οποίες είναι παρατηρημένο ότι αυξάνουν σε συχνότητα την άνοιξη και προς το τέλος του καλοκαιριού,συνδυάζονται με οφθαλμικό κνησμό,αυξημένη παραγωγή βλέννης,κοκκίνισμα των ματιών και τελικά δυσανεξία στους φ.ε. Θα πρέπει λοιπόν έγκαιρα ο αλλεργικός χρήστης να συμβουλεύεται τον οφθαλμίατρό του για να είναι προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων (χορήγηση αντιισταμινικών κολλυρίων,τεχνητών δακρύων χωρίς συντηρητικά,περιορισμός της χρήσης των φ.ε.).

    Τελειώνοντας,και αφού υπενθυμίσουμε ότι η χορήγηση και εφαρμογή των φ.ε. είναι δουλειά του οφθαλμιάτρου και μόνο,αναφέρουμε ένα μικπό οδηγό για την ασφαλή καθημερινή μας ενασχοληση με τους φ.ε.

    1. Καλό πλύσιμο των χεριών πριν να βάλουμε ή να βγάλουμε τους φακούς μας.
    2. Καθαρισμός των φ.ε. μετά από κάθε χρήση.
    3. Αλλαγή των υγρών της θήκης κάθε μέρα.
    4. Συχνός καθαρισμός ή (καλύτερα) αλλαγή της θήκης.
    5. Μην κρατάτε το μπουκάλι των υγρών ανοικτό για μετγάλο χρονικό διάστημα.
    6. Αποφεύγετε το νερό της βρύσης ή το σάλιο για να ενυδατώνετε το φακό.
    7. Αναζητήστε αμέσως βοήθεια ειδικού,αφού βέβαια πρώτα βγάλετε τον φακό,αν δείτε παρατηρήσετε σημεί μόλυνσης ή φλεγμονής,όπως έντονο κοκκίνισμα,πόνος που δεν υποχωρεί,θόλωση όρασης,έντονες εκκρίσεις.

    Φωτογραφίες